Viewing entries tagged
bathroom renovation

City Condo Gets Fresh Modern Makeover

City Condo Gets Fresh Modern Makeover

Driving up to our clients’ home in Cambridge it is so easy to admire the neighborhood, nearby park and overall great location to all things in this remarkable city. What is not expected, but equally as amazing is the newly renovated kitchen and bathroom inside our clients’ multi-family home that will instantly impress and leave all saying “WOW” (and probably out loud)!

Our Huron Renovation started in fall 2018. The clients came to us after hiring our contractor and realized that while they could visually say what they wanted in their space, the process of designing it would be the challenge.

Roughly 4 weeks after our initial meeting we had a kitchen plan in place and took it to their chosen cabinet supplier. A few tweaks here and there (hello blind cabinet and goodbye lazy susan) and we had our final plan. We incorporated quartz countertops, handmade subway tile and a graphic wall tile behind the stove. While awaiting the arrival of the cabinets, we tweaked our bathroom design slightly by removing shiplap and opting for a full wall of tile instead. The clients knew that the extra money they would be spending on the tile would be well worth it. Vanities were selected and narrowed down to THE ONE. It really is perfect for the space.

Demo began and well, the rest is a lot of behind the scenes happenings and check-ins that were progressing perfectly…until the tile was delivered in the wrong color AND installed in the wrong direction. Thankfully our amazing contractor worked it all out. Although the error was on the factory for sending the wrong color, since the tile was already installed they couldn’t accept an exchange or refund. They did work with us on getting the correct color as soon as possible so there wouldn’t be any delay in the schedule.

When a client allows the designer they hire to bring forth their vision without too much indecision and control, the project will almost always go as smoothly as this one did. The outcome is always incredible when the vision is brought to life in the best way. usually even better than the client could have imagined.

cambridge massachusetts kitchen renovation

Let’s take a tour and see the before and afters of the space!

Two windows were removed, the wall between the kitchen and dining rooms taken down, pipes moved back into wall and the space completely opened up. Closing up the windows allowed for more wall space for the location change of the stove, and a focal wall with extra storage and floating custom walnut shelving.

Here you can see how large the space is now with the wall between the kitchen and dining removed.

backsplash tiled wall with floating custom walnut open shelving.

The focal wall was the jump off in my design vision. When walking through the space with the contractor I knew we had to take down that wall. We didn’t know what we were going to be getting involved with when opening it up because you never really know what can be behind there, especially in older homes. We lucked out and our amazing plumbers were able to move the pipes just as we needed to bring this vision to life.

This space was previously space that didn’t serve much purpose. We moved the door to the common stairway (it previously was where the fridge currently is) and opened up the space slightly. By removing the door casing and window we were able to put floor to ceiling cabinets with ample storage space, a wine/coffee bar and also create a private doorway to their outside porch. Previously the homeowners would have had to go down the common stairway to the backyard to use their porch.

On to the bathroom!

Cambridge Bathroom Renovation After

This bathroom is the only one in the home so we needed to maximize this space as much as possible. We opened up the bathroom back wall 18” to accommodate a larger shower space to allow the shower to be set back slightly so when you walk into the bathroom you aren’t on top of the shower area.

We also opened up the space by keeping the shower light and bright. We eliminated the tub area and created a stand up shower with a custom glass door. We also took the shower tile all along the back wall behind the floating walnut vanity and mirror. To save costs, we kept the toilet in it’s place but made the most of the entry by bringing in a gorgeous gray subway tile with pointed tips to direct you in and create a graphic footprint.

This was a great project to jump into after being on maternity leave. The clients were a dream and our team worked so well together. Teamwork makes the dream work and my vision couldn’t have come to life without our contractor and subs. We also couldn’t have showcased how beautiful this project turned out without our fabulous photographer Kate!

Contractor: Molla Builders

Photography: Freebird Photography.